Gedenk uw barmhartigheden

2de zondag Reminiscere (Gedenk uw barmhartigheden)
‘Jullie zijn in mijn handen als klei in de handen van een pottenbakker.’ (Jeremia 18:6) De pottenbakker die niet opgeeft. Je zult maar profeet zijn. Het is een scherpe boodschap die Jeremia moet doorgeven aan Israël. Het lijkt een onschuldig beeld: een pottenbakker die op zijn draaischijf de mooiste potten vormt. Maar vergis je niet. Alle aandacht valt op de mislukkingen. De pottenbakker doet zijn best, maar de klei wil niet en de potten mislukken. De pottenbakker rest maar één ding: de potten stukbreken en opnieuw beginnen. De mensen in Jeruzalem voelen de profetische kritiek haarfijn aan. Ze worden boos, alsof zij een mislukte pot zijn, en zetten Jeremia gevangen. 
Hun boosheid zit hun zo in de weg dat ze nauwelijks oor hebben voor de pottenbakker die niet opgeeft. Hij gaat net zo lang door totdat de pot mooi is, tot Gods eer! 
De schikking: Volhouden en niet opgeven om het goede te doen. Trouw blijven aan de boodschap. Van onderaf wordt de bol iets groener door het mos tussen de schors. Klimop staat symbool voor trouw.
terug