Kleur

In de koloniale tijd waren huidskleur en status – helaas – nauw met elkaar verbonden.
In sommige straten moet de buitenkant van huizen eenzelfde kleurstelling en stijl hebben. Elders, zoals in Willemstad Curacao, zie je een brede variëteit van kleuren en stijlen. 
Als mensen terugkomen van vakantie van een zonnig land, is het een compliment als je ‘een kleurtje hebt gekregen’. 
Er ‘gekleurd opstaan’ betekent een raar figuur slaan.
Bij speciale weersomstandigheden staan de kleuren geel, oranje en rood voor toenemend risico met bijbehorende gedragsadviezen; in het verlengde van de kleuren van het stoplicht.
Politieke partijen, bedrijven en landen zijn vaak herkenbaar aan een bepaalde kleur of kleurencombinatie.
In de planten- en dierenwereld is kleur/uiterlijk letterlijk van levensbelang. 
Kleuren vertegenwoordigen ook een gevoelswereld. Zo voelt blauw koud en afstandelijk en rood warm en liefdevol. 
Koningin Maximá stemt de kleur van haar kleding vaak af op de plaats waar zij naar toe gaat.
Rond de val van het kabinet meen ik kleurensymboliek te zien in de kleding van vicepremier Carola Schouten van de ChristenUnie. Op woensdag wit, donderdag rood en vrijdag, de dag van de val van het kabinet, paars. Ik meende ook groen te herinneren, maar kon dat niet terugvinden. 
De kleuren van de regenboog zijn teken van het verbond tussen God en mensen en teken van inclusiviteit.
De uitdrukking ‘kleur geven aan je leven’ klinkt mooi, maar ik zie ook het risico van ‘moeten’ met de bijbehorende risico’s van overspannenheid of erger. Mede door sociale druk via moderne media. 
Ook is er de uitdrukking ‘kleur bekennen’. Spelregel bij klaverjassen, maar ook een oproep om je uit te spreken. Bijvoorbeeld hoe je reageert op iets dat als een grapje wordt gezegd, maar dat discriminerend kan overkomen. Wat je doet, als je onrecht ziet. En ook hoe je je geloof belijdt.  

Ik houd van kleur. Ik houd van mensen, die zich opvallend kleurrijk durven kleden. Ik houd van de liturgische kleuren in onze kerkdienst. 
Los van welke kleur ook, in het christelijk geloof gaat het om houden van God en Zijn hele kleurrijke schepping, inclusief onze naaste en onszelf. 
Ds. Marjan Zebregs 
terug